Artikel

Fiscaal voordeel belastingaangifte ex-partners
Fiscaal voordeel belastingaangifte ex-partners

Geschreven door: Jan

Jan is jurist en psycholoog. Werkzaam als relatietherapeut - mediator - scheidingsspecialist. Gespecialiseerd in het voorkomen en oplossen van vechtscheidingen.

21 april 2020

Fiscaal voordeel
belastingaangifte ex-partners

Partneralimentatie, hypotheekrente en mediator/advocaatkosten aftrekbaar

Ex-partners komen in aanmerking voor aanzienlijke belastingvoordelen mits zij hun belastingaangiftes op de juiste manier inrichten. Zo kunnen gescheiden stellen rekening houden met aftrekposten voor partneralimentatie, hypotheekrente en advocaatkosten en kunnen zij aanspraak maken op kinderkortingen. Slim omgaan met de beëindiging van het fiscaal partnerschap kan daarbij lonen. MediationEnScheiding.nl wil ex-partners ervoor behoeden dat zij bepaalde fiscale voordelen mislopen. Ze zet daarom enkele voordelen op een rij voor gescheiden stellen en hun belastingaangifte over 2019. De belastingaangifte dient vóór 1 mei te zijn ingediend.

Vorig jaar waarschuwde de Belastingdienst gescheiden stellen voor hoge naheffingen. Koppels die scheiden, maken veel meer fouten bij hun aangifte en het aanvragen van toeslagen. Meer dan de helft van de scheidende stellen vult de aangifte voor inkomstenbelasting onjuist in, vooral bij stellen met een gezamenlijke woning en/of wanneer er kinderen in het spel zijn. De aangifte voor net gescheiden stellen ís ingewikkeld en resulteert vaak in naheffingen van honderden tot duizenden euro’s en zelfs tot het mislopen van bepaalde fiscale voordelen.

Fiscaal partnerschap

De meeste getrouwde stellen zijn fiscaal partners. Het voordeel hiervan is dat bepaalde inkomsten en aftrekposten zo gunstig mogelijk kunnen worden verdeeld. Het fiscaal partnerschap eindigt zodra het verzoekschrift tot echtscheiding is ingediend én de ex-partners niet meer op hetzelfde adres staan ingeschreven. In het jaar dat het fiscaal partnerschap is beëindigd, kan er nog samen belastingaangifte worden gedaan. En dat kan een belastingvoordeel opleveren, vooral als de gezamenlijke woning nog niet is verdeeld en/of een van de partners veel vermogen heeft. In het jaar daarna mag dat niet meer. Het in stand laten van het fiscaal partnerschap kan voor een van de ex-partners ook nadelig zijn, omdat hierdoor bijvoorbeeld nog geen aanspraak kan worden gemaakt op kindgebonden budget, huur- of zorgtoeslag.

Aftrekposten

•  

 

 

Voor ex-partners die nog (deels) eigenaar zijn van de voormalige woning geldt dat zij tot twee jaar nadat zij verhuisd zijn, aanspraak kunnen maken op hypotheekrenteaftrek, ook als zij niet meer in de woning wonen. Daarvoor is wel van belang dat zij de hypotheekrente daadwerkelijk hebben (mee)betaald en dat hierover met elkaar afspraken zijn gemaakt.

 

•  

 

 

Bepaalde mediator/advocaatkosten die in 2019 door de alimentatiegerechtigde zijn gemaakt, zijn aftrekbaar. Hieronder worden mediation, proces-, incasso- en reiskosten geschaard die zijn gemaakt voor het verkrijgen, behouden of verhogen van de partneralimentatie.

 

•  

 

 

Partneralimentatie is fiscaal aftrekbaar. Vanaf 2020 wordt de aftrek van partneralimentatie stapsgewijs verlaagd van 52% naar 37% in 2023. Beide ex-partners dienen de partneralimentatie op te geven, de alimentatie is aftrekbaar voor de betaler en als inkomsten belast bij de ontvanger. Kinderalimentatie is niet aftrekbaar en ook niet belast.

 

Kortingen

Ouders kunnen onder bepaalde voorwaarden aanspraak maken op kindgebonden budget en inkomensafhankelijke combinatiekorting. Dit kan na scheiding veranderen. Waar er voorheen geen aanspraak kon worden gemaakt, kan dit na scheiding wel het geval zijn of kan de hoogte hiervan wijzigen.
De regeling is tamelijk ingewikkeld, omdat er allerlei voorwaarden en regels zijn waaraan moet zijn voldaan. Wij kunnen ex-partners hierover goed informeren.
De toeslagen worden doorgaans automatisch verstrekt. Wij adviseren ex-partners echter om de gewijzigde situatie altijd ook zelf aan de belastingdienst door te geven. Dat geldt ook voor de huur-, zorg- en kinderopvangtoeslag.

 

 

Wil je meer over mediation of scheiden lezen? Schrijf je hier dan in voor onze Nieuwsbrief. Dan blijf je helemaal uptodate.
Klik hier om je aan te melden voor onze Nieuwsbrief.

De laatste 12 artikelen:
Het onterfde kind

Het onterfde kind

B L O GHet onterfde kindHet onterfde kindIn steeds meer testamenten is sprake van onterving van een kind. Bijvoorbeeld...

Bijzondere huwelijkse voorwaarden

Bijzondere huwelijkse voorwaarden

B L O G  -  K O R TBijzondere huwelijkse voorwaardenBijzondere huwelijkse voorwaarden“Ik wil graag in de huwelijkse...

Corona en alimentatie

Corona en alimentatie

B L O G  -  K O R TCorona en alimentatieCorona en alimentatieMinder inkomenNog steeds bevinden wij ons midden in de...

Scheiden is rouwen

Scheiden is rouwen

B L O G  -  K O R TScheiden is rouwenScheiden is rouwenOf je nu de verlater of de verlatene bent, een scheiding brengt...

0 reacties

Open chat
Kan ik je helpen?
Hallo, kan ik je helpen?
Heb je een vraag of wil je een afspraak maken?
Ik help je graag.