B L O G

Wanneer heb ik bij scheiden recht op de Inkomensafhankelijke combinatiekorting?

mediationenscheiding.nl-inkomensafhankelijke combinatiekorting-foto1

Geschreven door: Jan

Jan is jurist en psycholoog. Werkzaam als relatietherapeut - mediator - scheidingsspecialist. Gespecialiseerd in het voorkomen en oplossen van vechtscheidingen.

4 februari 2021

Wanneer heb ik bij scheiden recht op de Inkomensafhankelijke combinatiekorting?

Ouders van kinderen die jonger zijn dan 12 jaar kunnen in sommige gevallen (zelfs beiden) aanspraak maken op de inkomensafhankelijke combinatiekorting. Dit is een zogenoemde heffingskorting. Een heffingskorting geeft korting op de te betalen belastingen. Kinderen kosten veel geld. Dus iedere euro die je niet hoeft uit te geven, kun je meer aan je kind(eren) uitgeven.

Wanneer kom je in aanmerking voor de inkomensafhankelijke combinatiekorting?

In 2021 gelden de volgende voorwaarden voor de inkomensafhankelijke combinatiekorting:

  • Je kind is op 1 januari 2021 jonger dan 12 jaar.
  • Jouw kind staat in 2021 minimaal een half jaar bij jou ingeschreven, gerekend vanaf 1 januari 2021. Als je co-ouder bent, dan mag je kind ook ingeschreven staan op het adres van je ex-partner.
  • Je hebt in 2021 inkomen uit werk en dat is hoger dan € 5.153,=.
  • Je hebt geen fiscale partner of minder dan 6 maanden een fiscale partner. Je mag langer dan 6 maanden een fiscale partner hebben en je hebt in dat geval een lager arbeidsinkomen dan jouw fiscale partner.

Om beiden in aanmerking te komen voor de inkomensafhankelijke combinatiekorting moet er in ieder geval sprake zijn van co-ouderschap.

Wat is co-ouderschap?

Bij co-ouderschap is de zorg van de kinderen ongeveer gelijkelijk verdeeld. Dat betekent concreet dat in een herhalend ritme de kinderen ten minste 156 dagen per kalenderjaar bij elke ouder is. Dit komt gemiddeld neer op 3 dagen per week. Ook dagdelen tellen mee. Is niet het hele jaar sprake van co-ouderschap, maar wel minimaal zes maanden? Dan wordt de 156-dageneis naar de tijd berekend. Vraag onze scheidingsspecialist naar alle voorwaarden die de Belastingdienst aan co-ouderschap stelt.

mediationenscheiding.nl-inkomensafhankelijke combinatiekorting-foto2

Wees zorgvuldig bij de aanvraag

Het is belangrijk om te weten of je recht hebt op de inkomensafhankelijke combinatiekorting. Dit recht geeft een korting op de te betalen inkomstenbelasting en kan oplopen tot een korting van € 2.815,= in 2021. Heb je de inkomensafhankelijke combinatiekorting ten onrechte aangevraagd en oordeelt de belastingdienst dat je niet aan alle voorwaarden hebt voldaan? Dan moet je dit bedrag terugbetalen. Je moet namelijk bij de belastingdienst aan kunnen tonen dat je aan alle voorwaarden voldoet. Pas dan kun je in de aangifte inkomstenbelasting aangeven dat je er recht op hebt.

Wij helpen je bij de aanvraag

Wij helpen jullie goede afspraken te maken over de zorgverdeling en leggen die vast in het Ouderschapsplan. We geven tevens aan of jullie recht hebben op de Inkomensafhankelijke Combinatiekorting en rekenen uit hoe hoog deze heffingskorting voor jou is. Zijn jullie op papier een co-ouderschap overeengekomen, maar wordt in de praktijk dit plan niet nageleefd? Dan wordt er helaas niet aan de voorwaarden van een co-ouderschap voldaan. Lees meer hierover op de website van de Belastingdienst.

Kennismakingsgesprek

Willen jullie meer weten over de Inkomensafhankelijk Combinatiekorting? Of willen jullie meer weten over scheiden? Plan dan een gratis kennismakingsgesprek in met onze scheidingsspecialist.

Wil je meer lezen over relaties, mediation of scheiden? Schrijf je hier dan in voor onze Nieuwsbrief. Dan blijf je helemaal uptodate.

11 + 7 =

Gratis en vrijblijvende adviesafspraak:

Wil je een vrijblijvende en gratis eerste afspraak maken? Met direct advies, afgestemd op jouw eigen specifieke situatie? Bel of whatsapp dan met 06 2128 0000 voor een afspraak.

Telefonisch of videobellen dagelijks Vragenuurtje:

Gratis elke dag een vragenuurtje over relatieproblemen of echtscheiding.
Klik HIER voor meer informatie.

Meer artikelen in de categorie Belastingen:

Lees HIER meer artikelen in de categorie Belastingen.

De laatste 12 artikelen uit ons blog:

Open chat
Kan ik je helpen?
Hallo, kan ik je helpen?
Heb je een vraag of wil je een afspraak maken?
Ik help je graag.