Mediator of advocaat bij echtscheiding?

Gelukkig hoef je niet te kiezen;
mediationenscheiding.nl heeft ze beide voor je in huis.

Een mediator of een eigen advocaat bij echtscheiding: het is aan de partners welke hulp zij willen inschakelen. Het ligt helemaal af van de omstandigheden waarin u zich bevindt. Welke keuze is het beste voor jou?

Mediation: wat is het?

Bij mediation komen jullie samen tot afspraken onder begeleiding van een mediator. Bijvoorbeeld over de kinderen, partneralimentatie of kinderalimentatie. Een mediator zorgt ervoor dat jullie de scheiding juridisch, fiscaal, financieel en emotioneel op de best mogelijke manier afronden. Zeker als er kinderen in het spel zijn, is het belangrijk om in gesprek te blijven. Zo voorkom je dat er ruzie ontstaat door irritaties. 

mediationenscheiding.nl-foto1

Mediation: wat houdt het in?

De belangrijkste taak van een mediator of bemiddelaar is dat jullie op een goede en redelijke manier samen in overleg gaan en blijven om zo tot afspraken te komen waar jullie beiden achter staan. Daarnaast zorgt de mediator ervoor dat:

  • jullie wensen duidelijk in kaart worden gebracht.
  • jullie allebei over dezelfde informatie en kennis beschikken.
  • jullie gelijke aandacht krijgen voor jullie standpunten en visie.

De mediator begeleidt jullie van het begin tot het eind bij het maken van afspraken. Ook stelt hij of zij het convenant en eventueel het ouderschapsplan voor jullie op. Verder zorgt de mediator voor het indienen van jullie echtscheidingsverzoek bij de rechtbank en de inschrijving in de registers van burgerlijke stand.

mediationenscheiding.nl-foto2

Mediation: als beide partners dat willen

Mediation of scheidingsbemiddeling is geschikt wanneer beide partners bereid zijn dat traject in te gaan. Een mediator neemt geen beslissingen, maar helpt partners samen om tot besluiten te komen waar ze beiden blij mee zijn. Mediation is een vorm van conflictbemiddeling. De mediator gaat samen met de partners om tafel en streeft naar een goede samenwerking en directe communicatie. Hij of zij is een onafhankelijke, derde partij en zorgt ervoor dat jullie in gesprek blijven om zo samen tot afspraken te komen.

Mediation: duurzaam

Een goede relatie onderling blijft behouden en een vechtscheiding wordt voorkomen.

Mediation: alles in eigen handen

Jullie maken samen afspraken op maat voor jullie toekomst apart van elkaar.

Mediation: lagere kosten

Een ander voordeel van mediation is dat het uurtarief van een mediator veel lager is dan het uurtarief van een advocaat (waar meestal ook zogenaamde ‘kantoorkosten’ bij komen). Bovendien betalen de partners de mediator meestal gezamenlijk.

Mediation: snellere afhandeling

Als de partners zich inzetten bij de mediationsessies, kan een scheiding via mediation daarnaast vaak sneller plaatsvinden dan een scheiding met ieder een eigen advocaat. En hoe sneller de afwikkeling, des te lager de kosten.

Mediation: alles in één hand tegen lage kosten.

Het is wettelijk verplicht dat een echtscheidingsadvocaat het verzoek voor echtscheiding bij de rechtbank moet indienen maar bij mediationenscheiding.nl verzorgen wij ook dat voor u. De mediator maakt in overleg met u alle stukken voor de rechtbank klaar waarna onze eigen huisadvocaat alles nog eens nakijkt en het echtscheidingsverzoek namens u indient bij de rechtbank. Zo houden wij alles in één hand tegen lage kosten.

mediationenscheiding.nl-foto3

Advocaat: als partners niet in overleg willen scheiden

Soms willen mensen niet samen naar een mediator. Of wil een van beiden niet. Als er geen gezamenlijke afspraken te maken zijn. In dat geval heeft u een advocaat nodig om de scheiding in gang te zetten. Een advocaat behartigt de belangen van één partner. U heeft dus ieder een eigen advocaat nodig, als u niet samen naar een mediator gaat.

Advocaat: is er alleen voor jou, niet voor je partner

De advocaat kijkt alleen naar jouw belang en niet naar jullie gezamenlijk belang.

mediationenscheiding.nl-foto4

Advocaat: dubbele kosten

Een nadeel van scheiden met ieder een eigen advocaat is, dat de kosten (uurtarief, bijkomende kosten) meestal hoger uitvallen. Er zijn ook dubbele kosten. Beide partners hebben immers een eigen advocaat in de arm moeten nemen. Willen jullie in goed overleg scheiden met een mediator, dan kan dat enorm veel geld besparen. Het uurtarief van een mediator ligt vaak lager dan dat van een advocaat. Het gemiddelde uurtarief van een advocaat ligt tussen de €200 en €300. Als jullie beiden een advocaat in de arm nemen, tellen die kosten dus dubbel. De gemiddelde kosten van een mediator liggen rond de €150 per uur. En bij mediationenscheiding.nl zelfs veel lager.

Advocaat: focus op juridisch aspect

Bij een advocaat ligt de focus op het juridische aspect. En niet naar gezamenlijke oplossingen. Een mediator daarentegen zal streven naar gezamenlijke afspraken tussen de partners waarbij er geen verliezers zijn. En die natuurlijk ook juridisch goed in elkaar zitten.

Advocaat: rechtbank beslist over kinderen

Afspraken over kinderen worden in de rechtbank bepaald en niet in onderling overleg overeengekomen. Bij mediation worden al jullie gezamenlijke afspraken over de kinderen vastgelegd in het Ouderschapsplan.

Advocaat: scheiding duurt langer

Omdat een partner meestal een eigen advocaat in de arm neemt omdat er geen overlegscheiding mogelijk is, duurt de procedure veel langer. Er is sprake van onenigheid over bijvoorbeeld het Ouderschapsplan, kinderalimentatie of partneralimentatie. Rechtszaken hierover duren lang en resulteren vaak in een zogenaamde vechtscheiding. Daardoor is het onzeker hoe lang het duurt voordat de scheiding definitief is. En zeker in deze tijd duren rechtbankprocedures lang.

Als wij jullie begeleiden bij jullie scheiding, dan kies je voor:

  • Eén duidelijk aanspreekpunt voor alle zaken tijdens de scheiding.
  • Tijdens eerste gesprek al duidelijk wat er financieel mogelijk is.
  • Door onze totaalaanpak handelen we de scheiding sneller af.
  • De kinderen staan bij ons op één, daarom hebben we speciaal oog voor hen tijdens jullie scheiding.
  • Allebei financieel en emotioneel fit uit de scheiding.
  • Kennismakingsgesprek is gratis en vrijblijvend.

Heb je een vraag? Wil je advies over je eigen specifieke situatie?
Of een vrijblijvende en gratis afspraak maken?
Whatsapp of bel ons; wij helpen je graag en zijn er voor je.

Uit elkaar op een goede manier!

Open chat
Kan ik je helpen?
Hallo, kan ik je helpen?
Heb je een vraag of wil je een afspraak maken?
Ik help je graag.