B L O G

Straks minder nabestaanden pensioen voor gescheiden echtparen

https://mediationenscheiding.nl/wp-content/uploads/2021/05/mediationenscheiding.nl-Straks-minder-nabestaandenpensioen-voor-gescheiden-echtparen-1

Geschreven door: Jan

Jan is jurist en psycholoog. Werkzaam als relatietherapeut - mediator - scheidingsspecialist. Gespecialiseerd in het voorkomen en oplossen van vechtscheidingen.

30 mei 2021

Straks minder nabestaandenpensioen voor gescheiden echtparen

Het pensioen van gescheiden echtparen wordt in de toekomst anders verdeeld. Dat is de uitkomst van de wetswijziging die zoals het er nu uitziet uiterlijk per 1 januari 2023 in werking treedt. Voor gescheiden echtparen heeft dit zowel positieve als negatieve gevolgen.

Ook al ben je gescheiden, financieel blijf je deels verantwoordelijk voor elkaar. Zo heb je recht op de helft van het ouderdomspensioen dat je ex-partner tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap heeft opgebouwd. Anno 2021 is het nog zo dat je daar pas aanspraak op maakt zodra je ex-partner met pensioen gaat. Besluit je ex-partner later met pensioen te gaan, dan krijg je jouw deel dus ook later. Bovendien gebeurt die uitbetaling niet automatisch. Je moet binnen 2 jaar na de scheiding aan het pensioenfonds doorgeven dat je de aanspraak op het ouderdomspensioen wilt delen.

De huidige regeling heet ‘verevening van ouderdomspensioen’. Vanaf uiterlijk 1 januari 2023 wordt het pensioen anders verdeeld, namelijk op basis van ‘conversie’. Je hebt nog steeds recht op de helft van het ouderdomspensioen dat je ex-partner tijdens het huwelijk heeft opgebouwd. Verschil is echter dat je vanaf 2023 jouw deel standaard ontvangt zodra je zelf met pensioen gaat. Je kunt er vervolgens zelf voor kiezen dit later of eerder te laten uitkeren. De conversie wordt automatisch uitgevoerd door het pensioenfonds. Je hoeft hiervoor niets door te geven.

Het nabestaandenpensioen wordt minder

Tot zover het positieve nieuws. Althans, voor de meeste mensen zal de wetswijziging betreffende het ouderdomspensioen in principe een vooruitgang betekenen. De regelgeving omtrent het nabestaandenpensioen verandert in je nadeel als je niet de pensioengerechtigde, maar de vereveningsgerechtigde bent. Nu heeft de vereveningsgerechtigde nog recht op het volledige nabestaandenpensioen dat zijn/haar ex-partner voorafgaand aan én tijdens het huwelijk opbouwde. Vanaf 2023 krijgt de vereveningsgerechtigde nog maar de helft van het opgebouwde nabestaandenpensioen. Bovendien telt alleen het pensioen mee dat tijdens het huwelijk is opgebouwd.

Overigens is het van belang om te weten of je ex-partner nabestaandenpensioen heeft op risicobasis of op opbouwbasis. In het eerste geval wordt er niets uitgekeerd indien je ex-partner overlijdt. Bij nabestaandenpensioen op opbouwbasis krijg je in dat geval wél uitgekeerd.

Goed om te weten!

Als je zelf pensioen opbouwt, maakt je ex-partner daar ook aanspraak op. Als je levensverwachting aanzienlijk hoger ligt dan die van je partner, kan het slim zijn om van conversie af te zien en andere afspraken te maken over de verdeling. Want vanaf uiterlijk januari 2023 wordt er van het deel dat je hebt opgebouwd, een deel afgesplitst voor je ex-partner. Als die overlijdt, maakt niemand meer aanspraak op die uitkering. Er zijn manieren om dat anders in te richten. Ook kun je ervoor kiezen om vast te blijven houden aan verevening in plaats van conversie, mits het pensioenfonds hieraan meewerkt. Dit zijn zaken die moeten worden vastgelegd in het echtscheidingsconvenant en tijdig aan de pensioenuitvoerders moeten worden doorgegeven.

mediationenscheiding.nl-inkomensafhankelijke combinatiekorting-foto2

Zorg voor inzicht in je pensioen van straks

Zorg dat je goed inzicht hebt in jouw specifieke, eigen situatie. Wil je je pensioenzaken doorlichten of aanpassen, dan kun je met ons contact opnemen voor een gedegen en onderbouwd advies.

Kennismakingsgesprek

Willen jullie meer weten over de gevolgen van echtscheiding voor het pensioen?  Of wil je meer weten over scheiden en wat er bij komt kijken? Plan dan een gratis kennismakingsgesprek in met onze scheidingsspecialist.

Wil je meer lezen over relaties, mediation of scheiden? Schrijf je hier dan in voor onze Nieuwsbrief. Dan blijf je helemaal uptodate.

3 + 15 =

Gratis en vrijblijvende adviesafspraak:

Wil je een vrijblijvende en gratis eerste afspraak maken? Met direct advies, afgestemd op jouw eigen specifieke situatie? Bel of whatsapp dan met 06 2128 0000 voor een afspraak.

Telefonisch of videobellen dagelijks Vragenuurtje:

Gratis elke dag een vragenuurtje over relatieproblemen of echtscheiding.
Klik HIER voor meer informatie.

Meer artikelen in de categorie Pensioen:

Lees HIER meer artikelen in de categorie Pensioen.

De laatste 12 artikelen uit ons blog:

Open chat
Kan ik je helpen?
Hallo, kan ik je helpen?
Heb je een vraag of wil je een afspraak maken?
Ik help je graag.