B L O G

Leugens of eerlijkheid in je relatie?

mediationenscheiding.nl-liegen in je relatie of niet-praten
Geschreven door: Jan
Jan is jurist en psycholoog. Werkzaam als relatietherapeut - mediator - scheidingsspecialist. Gespecialiseerd in het voorkomen en oplossen van vechtscheidingen.
3 februari 2022

Leugens of eerlijkheid in je relatie?

Voor je het weet ontstaan er kleine of zelfs grote leugens binnen je relatie. Het begint er misschien mee dat je de ander wilt sparen. Het kan iets onschuldigs lijken. Je vertelt bijvoorbeeld niet dat je haar nieuwe korte coupe niet mooi vindt. Of je verzwijgt dat je zo gezellig hebt geluncht met die knappe nieuwe collega. Al snel wordt het een gewoonte en ben je minder open dan goed voor jullie is. Zodra een dergelijk onderwerp nogmaals ter sprake komt, merk je dat je oplettend bent op wat je zegt en de spontaniteit en het vrije gevoel dat het juist zo leuk en vertrouwd maakte, vermindert of is zelfs verdwenen.

En dan zijn er de grote leugens binnen de relatie. De leugens waarvan je direct al zeker weet dat als je de waarheid zou vertellen, de ander laaiend zou zijn. Een zoen met een ander. Ontslag nemen of ontslagen worden zonder de ander er in te kennen. En vul het zelf maar in.

Eerlijk zijn binnen je relatie of niet?

Sta je aan het begin van je relatie, dan kun je nog besluiten om vanaf het eerste moment 100% eerlijk te zijn over en weer. Dat is dé manier om helemaal jezelf te kunnen zijn. Het is spannend, het verdiept je relatie en het is vooral bevrijdend. Elk leugentje dat je met je meedraagt in je relatie, werkt namelijk als een rem op de flow die je anders samen kunt ervaren.

Je kiest zelf voor eerlijkheid binnen je relatie

Ben je al in een relatie en ben je niet over alles open geweest, dan kun je nu, en het liefst samen, een besluit nemen. Je kunt voor eerlijkheid kiezen. Als je besluit om alles aan elkaar te vertellen, ook dat wat je tot nu toe voor elkaar hebt verzwegen is er uiteraard een kans dat het vertellen van de waarheid een boel emoties losmaakt en mogelijk zelfs leidt tot beëindiging van de relatie. Maar als dat zo is, is het ook wat zou gebeuren als de ander jouw geheim zelf ontdekt. En in dat geval bestaat jullie relatie alleen nog vanwege de leugen(s).

mediationenscheiding.nl-liegen in je relatie of niet-emoties

Geef ruimte voor emoties

Bereid je voor op vuurwerk. Geef de ander de ruimte voor zijn of haar emoties. Deel ook jouw emoties. Maar maak elkaar geen verwijten. Wees open over je beleving, gevoelens en waardeer elkaars eerlijkheid en openheid. Zie de waarde en de bijzonderheid ervan in dat jullie zoveel van elkaar houden dat jullie alles samen kunnen doorstaan (mits dit zo is uiteraard). En als dit niet zo is, is het goed om elkaar los te laten en ieder zijn eigen geluk te gunnen.

In liefde bestaat geen schuld. Liefde ontstaat uit het niets… En soms verdwijnt het zonder reden… Zoek niet naar een schuldige. Accepteer de situatie en gun elkaar geluk in het leven.

Durf je dit niet zo maar aan, maar zou je het wel willen? Wij kunnen je hierbij helpen.

Neem gerust contact met ons op!

Wil je meer weten over relaties, mediation, scheiden en kinderen?
Of heb je vragen? Bel of whatsapp ons dan via 06 2128 0000 of 030 205 6666 of neem contact met ons op via ons contactformulier.

Gratis en vrijblijvende adviesafspraak:

Wil je een vrijblijvende en gratis eerste afspraak maken? Met direct advies, afgestemd op jouw eigen specifieke situatie? Bel of whatsapp dan met 06 2128 0000 of 030 205 6666 voor een afspraak.

Telefonisch of videobellen dagelijks Vragenuurtje:

Gratis elke dag een vragenuurtje over relatieproblemen of echtscheiding.
Klik HIER voor meer informatie.

Meer artikelen in de categorie Relatie:

Lees HIER meer artikelen in de categorie Relatie.

Wil je meer lezen over relaties, mediation of scheiden? Schrijf je hier dan in voor onze Nieuwsbrief. Dan blijf je helemaal uptodate.

5 + 12 =

De laatste 12 artikelen uit ons blog:

Open chat
Kan ik je helpen?
Hallo, kan ik je helpen?
Heb je een vraag of wil je een afspraak maken?
Ik help je graag.