Artikel

Gescheiden. Heb ik spijt van mijn huwelijk?
mediationenscheiding.nl-foto-1-Gescheiden. Heb ik spijt van mijn huwelijk?

Geschreven door: Anoniem

29 september 2020

Was mijn huwelijk verloren tijd?

Of ik spijt heb van mijn huwelijk, vroeg een vriendin mij laatst. Ze had zelf net haar relatie verbroken en vond het zonde van haar tijd, dat ze zo lang bij deze man was blijven hangen. Ik ben ruim 15 jaar getrouwd geweest; of ik dat niet zonde vond van mijn tijd? Ik was er even stil van. Daar had ik nog niet eerder op deze manier over nagedacht.

Ik was vooral bezig met wat ik miste. De gezelligheid van een compleet gezin. Iemand om tegenaan te praten; ’s avonds op de bank. De steun die hij me gaf bij moeilijke beslissingen. En het gemak van samen voor de kinderen zorgen; nu moest ik werkelijk overal oppas voor regelen. 

De tijd die ik met mijn ex getrouwd was, had ik ook met een ander door kunnen brengen; dat is waar. Iemand waarmee ik nu misschien nog steeds samen was geweest. Is dat een reden om nu spijt te hebben van mijn huwelijk?

Hadden we beter niet kunnen trouwen?

De vraag van mijn vriendin zette me wel aan het denken. Ik was een groot deel van mijn leven getrouwd geweest met een man die me nu, zonder pardon, aan de kant had gezet. Was hij mijn tijd wel waard geweest? Of hadden we beter niet kunnen trouwen? Ik heb de beste jaren van mijn leven aan hem gespendeerd. Althans, zo noemen ze dat. Ik voel me nu beter thuis in mijn lijf dan 15 jaar geleden om eerlijk te zijn.

Als ik terugdenk aan het begin van onze relatie, dan waren we wel echt verliefd op elkaar. We konden niet wachten om elkaar weer te zien; een werkdag duurde eigenlijk al te lang. We hebben mooie jaren met elkaar doorgebracht. Geweldige dingen samen beleefd en prachtige plekken op de wereld bezocht. Als ik daaraan terugdenk, had ik het voor geen goud willen missen.

mediationenscheiding.nl-foto2-Gescheiden. Heb ik spijt van mijn huwelijk?

Huwelijk met ups en downs

Zoals in elk huwelijk hadden ook wij te maken met ups en downs. Toen we bij elkaar kwamen, waren we allebei net van school. De wereld lag aan onze voeten, alles was mogelijk. We hebben het er dan ook flink van genomen. Verre reizen, veel uit eten en andere leuke uitjes. We kochten ons eerste huis samen en maakte veel nieuwe vrienden.

Natuurlijk kon dit leven niet te lang duren want er moest ook gewerkt worden. We hadden allebei een gezonde prestatiedrang en werkten veel. Soms iets te lang, maar daardoor konden we wel onze luxe levensstandaard blijven volhouden. Dat we hierdoor elkaar uit het oog begonnen te verliezen, hadden we niet meteen door.

Ik herinner me nu een periode, nog voor de komst van de kinderen, waarin we elkaar bijna nooit zagen. We hadden ons beide opgewerkt tot een topfunctie, met bijbehorende verantwoordelijkheid. We vonden dat we op onze gezondheid moesten letten en gingen daarom sporten. Ik ging naar de sportschool, maar dat vond hij saai. Dus ook op onze sportavonden, die niet altijd tegelijk vielen, zagen we elkaar niet. De korte momenten dat we wel samen waren, werden er vooral praktische zaken besproken. Tijd om echt samen te zijn, was er niet meer. Het gebrek aan intimiteit werd steeds duidelijker merkbaar in ons huwelijk. We kregen ruzie om stomme dingetjes.

Prachtige kinderen, dankzij ons huwelijk

Op een gegeven moment kon het zo niet langer. Er was geen ‘samen’ meer, dat beseften we allebei. We begonnen onze sportavonden zo te plannen dat we weer tijd samen door konden brengen. Ook kwam er een ‘date-night’, een avond waarop we samen iets leuks deden en alleen tijd voor elkaar hadden. Dat deed ons goed. De liefde bloeide weer op en kinderen kwamen ter sprake.

We wisten allebei dat we kinderen wilden, maar over wanneer, daar hadden we het nooit over gehad. Nu leek het ons een goed moment. We zouden beide minder gaan werken, zodat we tijd als gezin door konden brengen. In de praktijk kwam het erop neer dat ik twee dagen minder ging werken en hij niet.

Als ik niet met deze man getrouwd zou zijn geweest, had ik nu deze twee prachtige kinderen niet gehad. Alleen al daarom, heb ik geen spijt van mijn huwelijk. Doordat mijn ex een hele goede baan had, kon ik minder gaan werken en veel tijd bij mijn kinderen zijn. Dat vind ik nu een voorrecht. Anders zouden ze veel tijd in de kinderopvang hebben gezeten. Dat had ik mijn kinderen niet willen aandoen. Wat dat betreft ben ik nog best ouderwets, een moeder moet beschikbaar zijn voor haar kinderen, zeker als ze klein zijn. Die mogelijkheid had ik bij mijn ex. Na de scheiding moest ik fulltime gaan werken om alle kosten te kunnen betalen. Gelukkig zijn de kinderen nu zo groot dat ze zichzelf goed kunnen redden, ook als ik wat later thuis kom.

mediationenscheiding.nl-foto3-Gescheiden. Heb ik spijt van mijn huwelijk?

Wat ik geleerd heb van mijn huwelijk

Alles bij elkaar kan ik niet zeggen dat ik spijt heb van mijn huwelijk. Ik heb een moeilijke tijd gehad, op het einde, maar ook hele mooie tijden. De mooie momenten overheersen gelukkig, al moet ik nu alleen met de kinderen verder.

Ik heb vooral heel veel geleerd van mijn huwelijk. Ik weet nu beter wat ik wil en wat ik vooral niet (meer) wil. Ik heb naar mezelf leren luisteren, iets wat ik al jaren niet meer had gedaan. Ik was vooral voor anderen bezig. Het is een waardevol inzicht dat ik tegelijk voor mezelf en anderen kan zorgen. Daar ben ik een stuk gelukkiger van geworden.

mediationenscheiding.nl-foto4-Gescheiden. Heb ik spijt van mijn huwelijk?

Ook heb ik door gesprekken met een relatiecoach geleerd hoe ik de signalen kan herkennen dat de verbinding tussen mij en mijn partner aan het verminderen is. Ik heb geleerd om de ‘rode stoplichten’ op onze gezamenlijke route te herkennen in plaats van ze niet op te merken. Door deze gesprekken heb ik nu ook meer inzicht gekregen in hoe een relatie goed kan blijven, ondanks alle gevaren die voor elke relatie op de loer liggen. Heel waardevol voor een eventuele nieuwe relatie, mocht die er weer komen.

Spijt heb ik dus zeker niet. Mijn huwelijk was grotendeels een mooie tijd en ik heb er twee prachtige kinderen aan overgehouden.

mediationenscheiding.nl-foto5-643x900b-squoosh

Wil je meer over mediation of scheiden lezen? Schrijf je hier dan in voor onze Nieuwsbrief. Dan blijf je helemaal uptodate.

Schrijf je hier in voor onze Nieuwsbrief.

De laatste 12 artikelen:
Het onterfde kind

Het onterfde kind

B L O GHet onterfde kindHet onterfde kindIn steeds meer testamenten is sprake van onterving van een kind. Bijvoorbeeld...

Bijzondere huwelijkse voorwaarden

Bijzondere huwelijkse voorwaarden

B L O G  -  K O R TBijzondere huwelijkse voorwaardenBijzondere huwelijkse voorwaarden“Ik wil graag in de huwelijkse...

Corona en alimentatie

Corona en alimentatie

B L O G  -  K O R TCorona en alimentatieCorona en alimentatieMinder inkomenNog steeds bevinden wij ons midden in de...

Scheiden is rouwen

Scheiden is rouwen

B L O G  -  K O R TScheiden is rouwenScheiden is rouwenOf je nu de verlater of de verlatene bent, een scheiding brengt...

0 reacties

Open chat
Kan ik je helpen?
Hallo, kan ik je helpen?
Heb je een vraag of wil je een afspraak maken?
Ik help je graag.