Artikel

(Her)berekenen van alimentatie
mediationenscheiding.nl alimentatie berekenen herberekenen

Geschreven door: Jan

Jan is jurist en psycholoog. Werkzaam als relatietherapeut - mediator - scheidingsspecialist. Gespecialiseerd in het voorkomen en oplossen van vechtscheidingen.

11 juni 2020

Berekenen van kinderalimentatie en partneralimentatie.

Ga je scheiden en kun je wel wat hulp gebruiken bij het berekenen van alimentatie? Je kunt bij ons een zorgvuldige alimentatie berekening laten maken. Ook bij beëindiging van een geregistreerd partnerschap. Snel, gemakkelijk en maatwerk. Wij gebruiken dezelfde berekeningssoftware als de rechters. Op basis van hun eigen Trema-normen en richtlijnen. Bij alimentatie berekeningen moeten er met veel factoren rekening worden gehouden, waardoor het lastig is zelf een goede alimentatie berekening te maken.

Maatwerk

Het is daarom verstandig om dit te laten opstellen door een deskundige. Een alimentatieberekening is altijd maatwerk van een scheidingsspecialist.
De hoogte van de uiteindelijke alimentatie is afhankelijk van een groot aantal factoren op basis van de normen en richtlijnen van de rechtbank. Er wordt onder meer gekeken naar de behoefte van de kind(eren) of ex-partner, de draagkracht en de specifieke omstandigheden van jullie gezin.

 

Herberekenen van alimentatie voor de ontvanger en/of betaler

Ben je al enige tijd uit elkaar en zijn er belangrijke dingen veranderd? Dan kan dit invloed hebben op de hoogte van de alimentatie.

mediationenscheiding.nl alimentatie berekenen herberekenen
 
 

Is er iets veranderd in je financiële situatie?

Bijvoorbeeld omdat je een nieuwe baan hebt, promotie hebt gekregen, of juist je baan bent kwijtgeraakt? Moest je voor je werk verhuizen naar een duurder huis, of moet je ineens meer veel meer reiskosten maken omdat je werk is verhuisd? Ben je met pensioen gegaan? Komen er stiefkinderen bij in je huishouden? Wil één van de kinderen liever bij jou komen wonen? Of spelen deze zaken bij je ex-partner?

Dan kan dat gevolgen gevolgen hebben voor je draagkracht. In sommige gevallen kan dat aanleiding zijn om de partneralimentatie te verlagen of juist te verhogen. Let daarbij wel op: niet alle wijzigingen zijn aanleiding om de alimentatie aan te passen. Je bent dus niet altijd helemaal vrij om bepaalde keuzes te maken.

Verwijtbare wijzigingen bijvoorbeeld, blijven bij een herberekening meestal buiten beschouwing. Was je het wel even zat om alimentatie te betalen, of wilde je gewoon meer vrije tijd en heb je dus zelf ontslag genomen? Dan is dat verwijtbaar en zal de alimentatie niet worden verlaagd.

Ook houden advocaten en rechters bij een terugval in inkomen rekening met de mogelijkheid van herstel van verdiencapaciteit. Is te verwachten dat jouw inkomensverlies op korte termijn te herstellen is? Dan zal het alimentatiebedrag niet worden aangepast.

mediationenscheiding.nl alimentatie berekenen herberekenen
 
 

De belastingaftrek verandert.

De belastingaftrek voor partneralimentatie gaat stapsgewijs omlaag.
Dit heeft vooral consequenties voor de nettolasten van alimentatiebetalers met een hoger inkomen, vanaf € 68.800 per jaar. Geldt dit voor jou? Dan blijf je straks voor de inkomstenbelasting in de hoogste schijf vallen, maar is de partneralimentatie nog maar tegen een tarief van 37% aftrekbaar. Daarmee neemt je draagkracht af. En dat is een reden om de partneralimentatie te laten herberekenen.

 

Ben je ondernemer?

Dan kun je eigenlijk pas na de afsluiting van ieder boekjaar vaststellen of het bedrag dat je aan partneralimentatie betaalde wel juist was. Behaal je al jaren ongeveer dezelfde resultaten met je onderneming en zijn die resultaten ook meegenomen in de oorspronkelijk alimentatieberekening? Dan hoef je geen nieuwe berekening te laten maken. Maar heb je te maken met tegenvallende resultaten? Dan kan het wel lonen om een nieuwe berekening te laten maken. Het omgekeerde geldt ook: is je ex-partner ondernemer? En zit zijn of haar bedrijf flink in de lift? Dan heb je misschien recht op meer alimentatie.

Heb je hier vragen over? Wil je een nieuwe alimentatieberekening laten maken? Of wil je ex-partner niet meewerken aan nieuwe alimentatieafspraken? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag verder.

 

We doen meer voor je

Naast het maken van de alimentatie berekeningen begeleiden en helpen wij je bij de echtscheiding desgewenst op alle vlakken. Wij stellen voor jullie een op maat gemaakt echtscheidingsconvenant op met een ouderschapsplan, begeleiden de onderlinge gesprekken, maar zorgen ook voor alle juridische zaken die nodig zijn voor een vlotte afhandeling bij de rechtbank zodat jullie niet in persoon voor de rechtbank hoeven te verschijnen. Wij helpen jullie met alle lastige vraagstukken omtrent jullie scheiding en berekenen jullie kinderalimentatie en partneralimentatie; afgestemd op jullie eigen situatie. Samen kijken wij hoe de financiële situatie is en wat de mogelijkheden zijn.

En als je nog andere vragen hebt, neem dan rustig vrijblijvend contact met ons op om te overleggen. Je kunt ons bellen of whatsappen (030 205 6666 of 0621280000) of mailen (kantoor@mediationenscheiding.nl) voor meer informatie.

 

Wil je meer over mediation of scheiden lezen? Schrijf je hier dan in voor onze Nieuwsbrief. Dan blijf je helemaal uptodate.

Schrijf je hier in voor onze Nieuwsbrief.

De laatste 12 artikelen:
Het onterfde kind

Het onterfde kind

B L O GHet onterfde kindHet onterfde kindIn steeds meer testamenten is sprake van onterving van een kind. Bijvoorbeeld...

Bijzondere huwelijkse voorwaarden

Bijzondere huwelijkse voorwaarden

B L O G  -  K O R TBijzondere huwelijkse voorwaardenBijzondere huwelijkse voorwaarden“Ik wil graag in de huwelijkse...

Corona en alimentatie

Corona en alimentatie

B L O G  -  K O R TCorona en alimentatieCorona en alimentatieMinder inkomenNog steeds bevinden wij ons midden in de...

Scheiden is rouwen

Scheiden is rouwen

B L O G  -  K O R TScheiden is rouwenScheiden is rouwenOf je nu de verlater of de verlatene bent, een scheiding brengt...

0 reacties

Open chat
Kan ik je helpen?
Hallo, kan ik je helpen?
Heb je een vraag of wil je een afspraak maken?
Ik help je graag.