Artikel

Partneralimentatie afkopen uit overwaarde woning
mediationenscheiding.nl-Partneralimentatie afkopen uit overwaarde woning

Geschreven door: Jan

Jan is jurist en psycholoog. Werkzaam als relatietherapeut - mediator - scheidingsspecialist. Gespecialiseerd in het voorkomen en oplossen van vechtscheidingen.

21 juni 2020

Als je gaat scheiden moeten jij en je ex-partner veel afspraken maken. Er komt veel op je af. Afspraken over de kinderen en kinderalimentatie staan dan vaak bovenaan het lijstje, vlak daarna gevolgd door financiën: de eigen woning, een nieuwe woning en eventuele partneralimentatie. In dit artikel vertel ik je meer over één van de mogelijkheden van het afkopen van de partneralimentatie; het verrekenen van de overwaarde van de eigen woning met de partneralimentatie. Sinds januari 2020 is er op dat gebied namelijk meer mogelijk dan vroeger.

Wie blijft er in het huis wonen?

Net als de kinderen is de eigen woning vaak een emotioneel en beladen onderwerp tijdens een scheiding. Het is de plek waar jullie eerder samen naar toegeleefd hebben. Het eigen huis waar jullie samen een leven hebben opgebouwd, waar jullie kinderen zijn opgegroeid en waar veel herinneringen liggen. Grote kans dus dat één van jullie graag in de woning wil blijven wonen. Maar dan sta je voor veel vragen: is dat wel haalbaar en betaalbaar? Kan de ‘overnemer’ de hypotheek overnemen of een nieuwe hypotheek afsluiten? Veel huizen hebben tegenwoordig een hoge overwaarde. Hoe zit het met de overwaarde? Is die in zijn geheel voor de alimentatieplichtige of moet de overwaarde door beide partners verdeeld worden?

Partneralimentatie

Sinds januari 2020 is de duur van de partneralimentatie verkort van 12 naar 5 jaar. (Zie ook dit artikel: Dit is wat er in 2020 verandert voor een scheiding.) Door deze kortere alimentatieduur wordt het totaalbedrag van de alimentatie lager, waardoor de afkoop van alimentatie in veel meer gevallen mogelijk is geworden. Het afkopen van alimentatie kan voordelen hebben. Zo ben je na het afkopen van de partneralimentatie bijvoorbeeld financieel niet meer aan elkaar verbonden, met uitzondering van eventuele kinderalimentatie (die niet kan worden afgekocht). Dat kan een goed gevoel geven, je bent elkaar dan niets meer verschuldigd en jullie kunnen dan allebei een nieuwe start maken.

 

mediationenscheiding.nl-woning-en-geld-02-Partneralimentatie afkopen uit overwaarde woning
 

 

 
Overwaarde verrekenen met de partneralimentatie

Bij een scheiding gaan veel mensen er nog steeds vanuit dat degene met het hoogste inkomen de grootste kans maakt om in de vroegere echtelijke woning te blijven wonen. Met een hoger inkomen kan je tenslotte sneller de hypotheek oversluiten/overnemen en de ander uitkopen. Sinds 1 januari 2020, door het wijzigen van de alimentatieregels, is het echter voor degene met het minder hoge inkomen óók veel vaker mogelijk om in de woning te blijven wonen. Grote kans namelijk, dat de ex-partner met het minst hoge inkomen aanspraak kan maken op partneralimentatie van de ex-partner. Jullie kunnen dan besluiten om het totaalbedrag aan alimentatie te verrekenen met de overwaarde. Daarmee kan degene met het laagste inkomen in het huis blijven wonen (voor het oversluiten van de hypotheek biedt bijvoorbeeld NHG -de Nationale Hypotheek Garantie- een mooie oplossing), terwijl degene met het hogere inkomen met een schone lei en zonder alimentatieverplichtingen op zoek kan naar een nieuwe woning en een nieuwe start kan gaan maken.
(Kijk hier voor meer informatie over de Nationale Hypotheek Garantie.)

 
 
Vragen?

Ik raad je wel aan om je vooraf goed door ons te laten adviseren over de mogelijkheid om je te betalen partneralimentatie te verrekenen met de overwaarde van de eigen woning. Het afkopen van alimentatie luistert juridisch gezien namelijk heel nauw en er zitten ook nadelen aan vast. Bovendien kan alimentatie afkopen voor jullie allebei (fiscale) gevolgen hebben. Daarom moeten de afspraken die jullie maken ook heel nauwkeurig worden beschreven in het echtscheidingsconvenant. Maar er zijn duidelijk meer voordelen dan nadelen. Het is dus maatwerk en moet afgestemd zijn op jullie eigen, specifieke situatie.

Heb je hier vragen over? Stel ze dan gerust, ik beantwoord ze graag! Je kunt me bellen of whatsappen (0621280000) of mailen (j.goetheer@mediationenscheiding.nl).

 

Wil je meer over mediation of scheiden lezen? Schrijf je hier dan in voor onze Nieuwsbrief. Dan blijf je helemaal uptodate.

Schrijf je hier in voor onze Nieuwsbrief.

De laatste 12 artikelen:
Het onterfde kind

Het onterfde kind

B L O GHet onterfde kindHet onterfde kindIn steeds meer testamenten is sprake van onterving van een kind. Bijvoorbeeld...

Bijzondere huwelijkse voorwaarden

Bijzondere huwelijkse voorwaarden

B L O G  -  K O R TBijzondere huwelijkse voorwaardenBijzondere huwelijkse voorwaarden“Ik wil graag in de huwelijkse...

Corona en alimentatie

Corona en alimentatie

B L O G  -  K O R TCorona en alimentatieCorona en alimentatieMinder inkomenNog steeds bevinden wij ons midden in de...

Scheiden is rouwen

Scheiden is rouwen

B L O G  -  K O R TScheiden is rouwenScheiden is rouwenOf je nu de verlater of de verlatene bent, een scheiding brengt...

0 reacties

Open chat
Kan ik je helpen?
Hallo, kan ik je helpen?
Heb je een vraag of wil je een afspraak maken?
Ik help je graag.