Artikel

Hoe en wanneer vertel je je omgeving dat je gaat scheiden?

Geschreven door: Carolien

Carolien is jurist, mediator en scheidingsbemiddelaar. Een specialist in de begeleiding van kinderen.

13 december 2019

Hoe en wanneer vertel je je omgeving dat je gaat scheiden?

Als jullie hebben besloten om te gaan scheiden, zullen jullie dat op enig moment aan jullie omgeving moeten vertellen. Dat zijn uiteraard steeds weer moeilijke momenten, waar je vast tegenop ziet. Als jullie kinderen hebben is het gesprek met hen het allerbelangrijkst. Het is essentieel dat jullie dat gesprek goed voorbereiden en écht samen voeren. Elders op deze site vind je daarvoor goede tips. Maar wanneer en hoe vertel je het aan de rest van je omgeving?

Kinderen eerst

Vertel het de kinderen, als jullie zeker zijn van je zaak, zo snel mogelijk. En als eerste. Jullie moeten echt zien te voorkomen dat zij het onbedoeld van een ander te horen krijgen.

School

Licht de school, en dan vooral de juffen, meesters en/of mentoren van jullie kinderen, zo snel mogelijk na het gesprek met de kinderen in. Deze volwassenen zijn vaak erg belangrijk in het leven van jullie kinderen. Zij kunnen ze opvangen en een luisterend oor bieden. Daarnaast kunnen zij eventuele veranderingen in het gedrag van jullie kinderen verklaren en daar extra aandacht aan geven. Bovendien kunnen zij een steunpunt zijn voor jullie als ouders.

Ditzelfde geldt overigens voor de buiten- of naschoolse opvang, als jullie daar gebruik van maken.

Ouders van goede vriendjes en vriendinnetjes

Jullie zullen ook niet te lang moeten wachten om het aan de ouders van goede vriendjes en vriendinnetjes van de kinderen te vertellen. Ook zij kunnen een belangrijk steunpunt voor jullie zijn. Bijvoorbeeld door de kinderen wat vaker bij hen te laten spelen, zodat jullie zaken kunnen regelen.

Een andere reden om het hen snel te vertellen is dat zij het er met hun kinderen over kunnen hebben, en hun kinderen weer met die van jullie. Jullie kinderen kunnen anders misschien het idee krijgen dat zij met een geheim rondlopen, en dat is niet de bedoeling. Het is fijn voor ze als ze het er met hun vriendjes en vriendinnetjes, op hun eigen niveau en binnen hun eigen belevingswereld, over kunnen hebben.

Familie en vrienden

Goede vrienden en sommige familieleden waren wellicht al op de hoogte van de problemen in jullie huwelijk. Omdat je wel eens je hart had gelucht, om raad had gevraagd, of omdat zij getuige waren van ruzies of spanningen. Als jullie zulke vertrouwenspersonen hadden is het belangrijk om, zo lang de kinderen nog niet van de scheidingsbeslissing op de hoogte zijn, de vertrouwelijkheid te blijven benadrukken.

Hebben jullie het de kinderen verteld? Dan kunnen jullie ook de rest op de hoogte brengen. Mijn ervaring is dat beide partners het meestal aan hun eigen familie en vrienden willen vertellen. Maar als je daar tegenop ziet én jullie nog goed met elkaar overweg kunnen, kunnen jullie het ook samen doen. Voordeel daarvan is dat er dan ook maar één versie van het verhaal is. Jullie kunnen dan bovendien benadrukken dat jullie niet willen dat er partij wordt gekozen, en dat steun aan jullie allebei in deze fase heel welkom is.

Probeer de boodschap wel altijd persoonlijk te brengen, stuur dus liever geen e-mail of What’s App-bericht.

Tamtam

Je zult merken dat de tamtam snel zijn werk doet. Misschien vind je dat wel fijn, zeker bij de mensen die wat verder van jullie af staan. Je hoeft dan niet elke keer zelf het gesprek aan te gaan. Maar bedenk daarbij wel dat je het risico loopt dat het verhaal van je scheiding een eigen leven gaat leiden. Als je de boodschap dus in de hand wilt houden is het beter om het zelf te vertellen. Hoe vermoeiend dat ook is.

Collega’s

Vertel het je collega’s en je werkgever zo snel mogelijk. Je zit het grootste gedeelte van de dag op je werk, dan is het wel fijn als iedereen daar op de hoogte is. Je collega’s kunnen je misschien wat ontzien als je weer eens iets moet regelen, of als je een keer een slechte dag hebt. Laat het van de persoonlijke band afhangen hoeveel je vertelt.

Vertel zo veel mogelijk hetzelfde verhaal

Ik begon dit blog ermee, en ik sluit er ook mee af: de kinderen zijn het allerbelangrijkst. De boodschap die jullie hen meegeven over de reden van jullie scheiding is dus ook het allerbelangrijkst. Let er dus op dat, als jullie het aan mensen vertellen die (indirect) veel contact met jullie kinderen hebben, de boodschap bij hen niet afwijkt. Hoe moeilijk dat ook is. Het zou voor jullie kinderen namelijk erg vervelend zijn als zij, via via of in de wandelgangen moeten horen dat de werkelijke reden van jullie scheiding een andere is dan jullie aan hen hebben verteld. Wees er dus alert op wie je in vertrouwen neemt!

Ik hoop dat ik je wat handvatten heb kunnen meegeven. Veel succes en sterkte de komende periode!

Wil je meer over mediation of scheiden lezen? Schrijf je hier dan in voor onze Nieuwsbrief. Dan blijf je helemaal uptodate.

Schrijf je hier in voor onze Nieuwsbrief.

De laatste 12 artikelen:
Het onterfde kind

Het onterfde kind

B L O GHet onterfde kindHet onterfde kindIn steeds meer testamenten is sprake van onterving van een kind. Bijvoorbeeld...

Bijzondere huwelijkse voorwaarden

Bijzondere huwelijkse voorwaarden

B L O G  -  K O R TBijzondere huwelijkse voorwaardenBijzondere huwelijkse voorwaarden“Ik wil graag in de huwelijkse...

Corona en alimentatie

Corona en alimentatie

B L O G  -  K O R TCorona en alimentatieCorona en alimentatieMinder inkomenNog steeds bevinden wij ons midden in de...

Scheiden is rouwen

Scheiden is rouwen

B L O G  -  K O R TScheiden is rouwenScheiden is rouwenOf je nu de verlater of de verlatene bent, een scheiding brengt...

0 reacties

Open chat
Kan ik je helpen?
Hallo, kan ik je helpen?
Heb je een vraag of wil je een afspraak maken?
Ik help je graag.