B L O G

De ogen zijn de vensters van de ziel

mediationenscheiding.nl-De ogen zijn de vensters van de ziel

Geschreven door: Jan

Jan is jurist en psycholoog. Werkzaam als relatietherapeut - mediator - scheidingsspecialist. Gespecialiseerd in het voorkomen en oplossen van vechtscheidingen.

6 juni 2021

De ogen zijn de vensters van de ziel

Als je in elkaars ogen kijkt maak je het knuffelhormoon oxytocine aan. Dat weer de intimiteit in je relatie versterkt. Lees in de blog hoe je met een simpele oefening die intimiteit kan vergroten met je partner.

In het leven van alledag met je partner, de kinderen, je werk, kun je jezelf én elkaar gemakkelijk kwijtraken. Je neemt je verantwoordelijkheid in je volwassen leven, je doet de dingen die ‘horen’ bij die ‘Gezins-BV’. Maar het voelt alsof je dat allemaal op de automatische piloot doet. Je vraagt je af of dit het nu is, het leven.

En je zegt tegen jezelf: we leven wel onder een dak en ons leven is helemaal niet verkeerd, maar ik mis die dieperliggende verbinding met mijn partner. Waar zijn de geliefden in ons gebleven?

Als je op dit punt in je leven bent aanbeland is het wel handig je liefdesrelatie met elkaar onder de loep te nemen. Als een nieuw gezamenlijk ijkpunt waarin je onderzoekt wat voor jou, naast dat verantwoordelijke leven dat jullie goed op de rit hebben staan, er toe doet in de liefdesrelatie.
Maar waar te beginnen? We hebben de neiging dan ‘erover’ te gaan praten. Hoe pakken we dat aan?

Wat dan een eenvoudige oefening is om mee te starten is 10 minuten in elkaars ogen kijken. Ja, heel simpel, zeg niets en doe verder niets, kijk elkaar alleen in de ogen. In relatietherapie hoor ik regelmatig van stellen dat ze elkaar al heel lang niet meer zo hebben aangekeken. Kijk je partner alleen maar aan en ervaar wat er gebeurt. Meestal ontstaat het verbindende effect vanaf 4 minuten. Kijk maar of je de 10 minuten kan volmaken en wissel dan uit wat er van binnen bij je gebeurde.

Het is een eeuwenoude techniek die wordt gebruikt om kwetsbaarheid en verbinding te ervaren. Het is niet voor niks dat William Shakespeare zei: ‘the eyes are the window to your soul’ / De ogen zijn de vensters van de ziel.

Het elkaar aankijken heeft ook een fysiologisch versterkend effect op de verbinding. Wanneer mensen elkaar in de ogen kijken wordt namelijk het knuffelhormoon ‘oxytocine’ aangemaakt. Dat gebeurt ook als je vrijt, knuffelt of wordt aangeraakt. Oxytocine zorgt ervoor dat je je ontspannen, gelukkig en verbonden voelt. Het vermindert stress en angstgevoelens. ‘Eye gazing’ is een van de krachtigste oefeningen om de verbondenheid met je partner te stimuleren en zo de intimiteit in je relatie te voeden.

Een prachtig voorbeeld van Eye gazing was the performance van de kunstenares Marina Abramović in 2010 in het Museum of Modern Art in New York. Haar performance bestond eruit dat ze tegenover een bezoeker van het museum zit en dat ze dan elkaar diep in de ogen kijken. Het bleek een krachtige manier te zijn om met wie dan ook in hele korte tijd een gevoel van intimiteit te ervaren. Je geeft iemand toegang tot je ziel door diegene recht in de ogen te kijken.

En toen verscheen als verrassing haar voormalige geliefde Ulay en nam hij deel aan de uitvoering van Marina’s performance. Ze zaten zwijgend tegenover elkaar en hadden alleen oogcontact. Beiden kregen tranen terwijl de klok tikte. Het was een oprechte, maar korte, reünie van de voormalige geliefden.

Klik hieronder op de afbeelding om het YouTube filmpje te bekijken

 

mediationenscheiding.nl-De ogen zijn de vensters van de ziel-youtube

Ik geloof dat het een feit is dat we niet alles zien wat er voor ons ligt, ons oogvermogen is fysiek beperkt. Ons hart echter bespeurt het meest aangrijpende beeld door onze ogen. Onze ogen zijn niet alleen een raam, maar een weerspiegeling van onze gemoedstoestand. Mijn ogen zijn het groenst en het helderst als ik blij ben en donker en dof als ik verdrietig ben.

In relatietherapie help ik stellen al die lagen van de ziel bij zichzelf en bij elkaar weer te verkennen én te delen.
Elkaar in de ogen kijken is daarbij heel effectief. Als je in een crisis zit en het niet meer goed lukt om te praten, kies dan een moment waarop jij en je partner even samen kunnen zijn en kijk elkaar in de ogen.

Wil jij je partner ook weer diep in de ogen kijken en je innig verbonden voelen? En wil je weten hoe? Neem dan contact met mij op.

Meer weten?

Heb je vragen of wil je meer informatie over relaties en verbinding?
Maak gebruik van ons gratis vragenuurtje. Dan kunnen we je waarschijnlijk al een eind op weg helpen.
Of bel en maak een afspraak voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

Wil je meer lezen over relaties, mediation of scheiden? Schrijf je hier dan in voor onze Nieuwsbrief. Dan blijf je helemaal uptodate.

8 + 15 =

Gratis en vrijblijvende adviesafspraak:

Wil je een vrijblijvende en gratis eerste afspraak maken? Met direct advies, afgestemd op jouw eigen specifieke situatie? Bel of whatsapp dan met 06 2128 0000 voor een afspraak.

Telefonisch of videobellen dagelijks Vragenuurtje:

Gratis elke dag een vragenuurtje over relatieproblemen of echtscheiding.
Klik HIER voor meer informatie.

Meer artikelen in ons Blog

Lees HIER meer artikelen in ons Blog.

De laatste 12 artikelen uit ons blog:

Open chat
Kan ik je helpen?
Hallo, kan ik je helpen?
Heb je een vraag of wil je een afspraak maken?
Ik help je graag.