B L O G

Waarom is zoenen in een relatie zo belangrijk?

mediationenscheiding.nl-waarom zoenen in een relatie zo belangrijk is
Geschreven door: Jan
Jan is jurist en psycholoog. Werkzaam als relatietherapeut - mediator - scheidingsspecialist. Gespecialiseerd in het voorkomen en oplossen van vechtscheidingen.
6 juli 2022

Waarom is zoenen in een relatie zo belangrijk?

Jaarlijks is 7 juli de wereld kus dag en niet voor niets; zoenen is belangrijk!
Maak je partner en jezelf vandaag blij en ga lekker zoenen! Meer en langer zoenen heeft heel veel positieve effecten op jullie relatie. Zeg nou eerlijk: zoenen met iemand van wie je houdt (of waar je gek op bent, om het niet meteen te zwaar te maken) is toch één van de fijnste dingen? Maar waarom laten we dat stukje intimiteit dan vaak versloffen als we al een poosje een relatie hebben? Dan maken de vurige zoensessie vaak plaats voor een vluchtige kus bij het begroeten van de ander. En af en toe een lief kusje tussendoor. Zonde eigenlijk! Want zoenen is zo fijn en mooi en het heeft ontzettend veel voordelen voor je relatie! Het zorgt voor een intiemere band en het vergroot de kans op een lange relatie. Ja echt!

Maar waarom is zoenen behalve leuk en fijn zo gezond en belangrijk in je relatie?

1. Het is goed voor je tanden

Zoenen zorgt ervoor dat je meer speeksel aanmaakt en dat zorgt er weer voor dat je tanden en tandvlees gezond blijven.

2. Het verbetert je immuunsysteem

Door te zoenen wissel je bacteriën uit en zo leert je lichaam nieuwe bacteriën kennen.

mediationenscheiding.nl-waarom zoenen in een relatie zo belangrijk is-02

3. Het maakt je rustig en maakt je aantrekkelijker

Het maakt je rustig en geeft je ook een fijn en geborgen gevoel. Door te zoenen wordt er meer serotonine aangemaakt, wat je emoties weer in balans kan brengen. Ook komt er een liefdeshormoon (oxytocine) vrij tijdens het zoenen, wat je kan kalmeren.

Oxytocine is het hormoon dat bekend staat als het knuffelhormoon en wordt aangemaakt in de hypothalamus bij mannen en vrouwen. Het komt vrij bij knuffelen (zoenen, massage) en seks (orgasme).

Het kan de aantrekkingskracht verhogen, er komt veel oxytocine vrij in je lichaam, dat is het knuffelhormoon dat verbinding en intimiteit stimuleert. Ook vermindert het hormoon stressgevoelens en de kans op conflicten. Als koppels regelmatig met elkaar zoenen is er meer kans dat ze gelukkig zijn en zich verbonden met elkaar voelen. Een ander voordeel is dat ze meer oogcontact met elkaar hebben waardoor ze nog meer intimiteit ervaren.”

Kusjes geven is voor vrouwen belangrijker dan voor mannen.

Veel onderzoeken hebben aangetoond dat vrouwen meer belang hebben bij kussen dan mannen. Vrouwen gebruiken een zoen als een vorm van selectie van hun partner. Ze kijken of hun partner genetisch wel geschikt is. Een slechte kus kan dus een deal breaker zijn, maar een geweldige zoen kan juist een game changer zijn. Het is gebleken dat als iemand goed kan zoenen diegene aantrekkelijker wordt gevonden.

En dit geldt ook als je al een lange relatie hebt met iemand! Als jij en je lief al lang samen zijn, is het nog steeds van belang dat jullie elkaar genoeg zoenen. En met genoeg bedoelen we uiteraard met een frequentie waar jullie beiden tevreden over zijn.

4. Het verlaagt je bloeddruk

Lippen bestaan voornamelijk uit bloedvaten. Door de druk die erop komt te staan tijdens het zoenen, wordt het bloed in de lippen weggeduwd en stroomt het naar andere plekken in je gezicht. Je hart hoeft hierdoor minder hard te werken waardoor de bloeddruk lager wordt.

Waarom is zoenen in een relatie zo belangrijk?

5. Het verbetert je bloedsomloop

A kiss a day can keep the doctor away. Ja, echt! Het is wetenschappelijk bewezen dat zoenen zorgt voor adrenaline in je lichaam, waardoor je hartslag omhoog gaat, wat weer voordelen heeft voor je bloedsomloop.

6. Het vermindert rimpels

Omdat er dus meer bloed naar je gezicht stroomt, wordt de aanmaak van collageen gestimuleerd.
Collageen zorgt voor elasticiteit en stevigheid van onder andere huid en bloedvaten.

7. Zoenen vermindert stress

Heb je een drukke dag gehad op je werk of loop je over van opdrachten voor je studie? Dan is het van groot belang dat je lief je heel veel kusjes geeft. Zoenen vermindert namelijk stress en negativiteit en zorgt voor een gelukkiger gevoel, omdat het ervoor zorgt dat het stresshormoon cortisol afneemt.

8. Het verbrandt calorieën

Een intense tongzoen kan zo’n 26 calorieën verbranden per minuut. Dit komt omdat je tijdens het zoenen 30 verschillende spieren gebruikt.

9. Het verhoogt je libido

Tijdens het zoenen komt er testosteron vrij bij zowel mannen als vrouwen.
Testosteron is een geslachtshormoon dat nodig is om seksueel opgewonden te raken.

Waarom is zoenen in een relatie zo belangrijk? Het is niet alleen fijn intiem en goed voor je relatie, maar ook nog eens gezond. Dus hier ons advies: maak je partner en jezelf blij en ga meer zoenen!

 

 

Meer lezen?

Lees hier een artikel in de COSMOPOLITAN:
‘Deze tips zijn onmisbaar voor de perfecte zoen’

Vragen?
Neem gerust contact met ons op!

Wil je meer weten over relaties, mediation, scheiden en kinderen?
Heb je vragen of wil je een vrijblijvende afspraak maken? Bel of whatsapp onze jurist/psycholoog Jan Goetheer dan rechtstreeks via 06 2128 0000 of 030 205 6666 of neem contact met ons op via ons contactformulier.

Gratis en vrijblijvende adviesafspraak:

Wil je een vrijblijvende en gratis eerste afspraak maken? Met direct advies, afgestemd op jouw eigen specifieke situatie? Bel of whatsapp dan met 06 2128 0000 of 030 205 6666 voor een afspraak.

Telefonisch of videobellen dagelijks Vragenuurtje:

Gratis elke dag een vragenuurtje over relatieproblemen of echtscheiding.
Klik HIER voor meer informatie.

Meer artikelen in de categorie Relatie:

Lees HIER meer artikelen in de categorie Relatie.

Wil je meer lezen over relaties, mediation of scheiden? Schrijf je hier dan in voor onze Nieuwsbrief. Dan blijf je helemaal uptodate.

6 + 2 =

De laatste 12 artikelen uit ons blog:

Open chat
Kan ik je helpen?
Hallo, kan ik je helpen?
Heb je een vraag of wil je een afspraak maken?
Ik help je graag.