BLOG: 

Scheiden of blijven? Je relatie is veranderd en het is niet meer wat je je ervan had voorgesteld. Is dat een reden om te gaan scheiden?

mediationenscheiding.nl-Scheiden of blijven? Je relatie is veranderd en het is niet meer wat je je er van had voorgesteld-foto1

Geschreven door: Jan

Jan is jurist en psycholoog. Werkzaam als relatietherapeut - mediator - scheidingsspecialist. Gespecialiseerd in het voorkomen en oplossen van vechtscheidingen.

25 januari 2021

Scheiden of blijven??? Je relatie is veranderd en het is niet meer wat je je ervan had voorgesteld. Is dat een reden om te gaan scheiden?

Vanaf het begin van jullie relatie ontwikkelt de relatie zich. Er komen veranderingen in jullie leven en in jullie relatie. In sommige fases kun je elkaar (even) kwijtraken. Er zijn verschillende oorzaken waarom dit kan gebeuren. Die oorzaken noem ik ‘rode stoplichten’. Als jullie bijvoorbeeld kinderen hebben gekregen, heeft dat een enorme impact op jullie relatie. De grootste aandacht gaat dan uit naar de kinderen. Het is zoeken naar een nieuwe en goede balans in jullie relatie.

En als je de ‘rode stoplichten’ negeert en niet de afslag neemt, kan jullie relatie dus de verkeerde weg kiezen. Maar als je dat tijdig inziet, is het niet te laat en kun je alsnog de volgende ‘afslag’ nemen en het vlammetje van jullie relatie doen oplaaien. Eventueel met de hulp van een relatietherapeut.

Maar als het even niet goed gaat, ga je niet meteen uit elkaar. Scheiden doe je immers niet zomaar. Scheiden heeft grote gevolgen en zeker als jullie kinderen hebben. Wil je een scheiding doorzetten? Dan moet je ‘tot in je kleine teentje’ daarvan zijn overtuigd! In de fase die aan je besluit om je relatie te beëindigen voorafgaat, onderzoek je of de relatie nog een kans heeft.

Een relatie in zwaar weer,
vraagt om onderhoud,
niet gelijk om een scheiding.

mediationenscheiding.nl-Scheiden of blijven? Je relatie is veranderd en het is niet meer wat je je er van had voorgesteld-foto2

Welke vragen kun je jezelf stellen als je twijfelt?

Om een beeld te krijgen wat je het beste kunt doen als je twijfelt aan je relatie, is het goed om jezelf een aantal vragen te stellen:

  • Je bent ongelukkig in je relatie. Wanneer is dit gevoel ontstaan? op welke momenten ben je ongelukkig en wat zou daarvan de oorzaak kunnen zijn? Welke ‘rode stoplichten’ heb je gemist?
  • Ben je in staat dat ongelukkige gevoel te veranderen?
  • Kun je niet beter bij elkaar blijven voor de kinderen?

Op welke momenten ben je ongelukkig?

Scheiden doe je niet zomaar. In het leven is het normaal dat goede periodes worden afgewisseld met slechtere periodes. Het leven is niet altijd een roze wolk. Voordat je definitief gaat scheiden is het goed om na te gaan waardoor je ongelukkig bent. Soms komt het door de relatie, maar het kan ook door jezelf zijn. Als jij zelf een moeilijke periode doormaakt, omdat er bijvoorbeeld iets op het werk speelt, het met je kinderen niet goed gaat of met je gezondheid, dan heeft dit zijn weerslag op jullie relatie.

Ben je in staat dat ongelukkige gevoel te veranderen?

Ga na wanneer jij jezelf gelukkig voelt. Probeer je in gedachten voor te stellen hoe het is om alleen te zijn en of je dan wel in staat bent gelukkig te zijn. Probeer met elkaar te communiceren over jullie gevoelens. Wees eerlijk tegenover elkaar. Het is niet alleen goed om van elkaar te weten wat jullie gevoelens zijn, maar ook of je hulp nodig hebt van de ander of begrip.

Wellicht komen jullie er dan samen achter waarom het niet zo goed tussen jullie loopt. Bespreek de mogelijkheden om dichter bij elkaar te komen. Om de verbinding, de connectie, tussen jullie te maken of te herstellen. Geef allebei tijdens het gesprek aan wat je verwachtingen zijn van de relatie en van elkaar.

Komen jullie er samen niet uit? Zoek dan hulp. Een onafhankelijke derde is neutraal en is zonder oordelen. Een relatietherapeut zou zo iemand kunnen zijn die inzicht geeft in jullie wijze van met elkaar omgaan (patronen). Hij of zij houdt jullie tevens een spiegel voor. Hierdoor krijgen jullie meer inzicht en dat inzicht geeft wellicht mogelijkheden om verder aan jullie relatie te werken. Want inzicht geeft overzicht en weer uitzicht.

Soms leidt de therapie tot het inzicht dat scheiden de beste optie is. Het voordeel daarvan is dat jullie een bewuste keuze maken. En dan kun je in goed overleg scheiden en dat is altijd het beste voor jou én voor de eventuele kinderen!

mediationenscheiding.nl-Communicatie na scheiding of relatie-foto3

Kun je niet beter bij elkaar blijven voor de kinderen?

Veel ouders voelen het als een egoïstische keuze om te gaan scheiden. De kinderen hebben hier immers niet voor gekozen. Is er in jullie relatie sprake van veel ruzies en spanningen? Dan krijgen de kinderen dit mee. Kinderen hebben behoefte aan een veilige en stabiele thuisbasis. Zij lijden in zo’n situatie met jullie mee.

Besluiten jullie de scheiding door te zetten, geef de kinderen dan wel het gevoel dat jullie er alles aan gedaan hebben om de relatie te redden. Leg aan de kinderen goed uit dat zij niet de oorzaak zijn van de scheiding. Een scheiding heeft een grote impact op kinderen. De meeste ouders zijn dan ook bang dat de scheiding alleen maar negatieve gevolgen heeft voor hen. Dit hoeft echter niet zo te zijn. Als jullie laten zien dat jullie er in een zeer moeilijke periode in jullie leven alles aan doen om er het beste van te maken, elkaar als ouder van alles te gunnen dan leren de kinderen hier ook veel van. Jullie zijn immers hun grote voorbeeld. Want het leven is nu eenmaal niet altijd even leuk. Iedereen moet helaas leren omgaan met tegenslagen in het leven. In sommige gevallen is dat het verwerken van een scheiding en in weer andere gevallen bijvoorbeeld het verwerken van een overlijden.

Meer informatie?

Scheiden of blijven?
Test met 36 vragen wat je het beste kunt doen.

Gratis elke dag een vragenuurtje over relatieproblemen of echtscheiding
Het online vragenuurtje biedt je een plek waar je op een laagdrempelige manier informatie krijgt en je vragen kunt stellen over alles wat is gekoppeld aan relatieproblemen of scheiding. Van ‘gebrek aan communicatie of verbinding’ tot ‘ouderschapsplan’, ‘convenant’ en alles wat daartussen zit. Met direct antwoord van onze jurist / psycholoog!

Misschien vind je de andere Blog artikelen in de categorie Scheiden of Blijven? ook interessant om te lezen:

Vragen?

Voor een gratis en vrijblijvend (persoonlijk of online) adviesgesprek bel je met 06 2128 0000. We helpen je graag!

Wil je meer over (relatie)therapie, mediation of scheiden lezen?
Schrijf je hieronder dan in voor onze Nieuwsbrief.  En blijf helemaal uptodate.

De laatste 12 artikelen uit ons blog:

Open chat
Kan ik je helpen?
Hallo, kan ik je helpen?
Heb je een vraag of wil je een afspraak maken?
Ik help je graag.