B L O G

Emotionele intimiteit is minstens zo belangrijk in een relatie als lichamelijke intimiteit

Emotionele intimiteit is minstens zo belangrijk in een relatie als lichamelijke intimiteit

Emotioneel gezien waren we allang gescheiden. Mijn ex wilde van mij scheiden. Op dat moment kwam het als een complete verrassing. Maar was dat echt wel zo? Ondertussen ben ik nu jaren verder en kan ik van een afstandje naar mijn op de klippen gelopen huwelijk kijken.

Toen was ik er heilig van overtuigd dat hij een ander had. Mijn ex bleef volhouden dat dit niet waar was. Hij was niet vreemd gegaan. Dat klopte ook wel, bleek me later. Toch was er een ander soort ontrouw; emotionele ontrouw. Deze vorm van ontrouw kan nog meer schade toebrengen aan een relatie dan lichamelijke ontrouw.

Ik ben me met de hulp van mijn relatietherapeut Jan, na mijn huwelijk, gaan verdiepen in emotionele ontrouw en herkende veel aspecten in mijn huwelijk. Het kan zo ongemerkt gaan… maar zo’n grote schade aanrichten! De schade was in ons geval niet meer te repareren, ons huwelijk was over.

Emotionele ontrouw was dé oorzaak van onze scheiding

We hebben allebei schuld aan onze scheiding, al zag ik dat in het begin heel erg anders. Toen verweet ik mijn ex alles. Hij had mij van de ene op de andere dag in de kou laten staan. Zo voelde het toen voor mij. Natuurlijk was de werkelijkheid anders. We hadden elkaar emotioneel verwaarloosd. Allebei druk met onze baan en daarbij ook nog eens twee kinderen; dan blijft er weinig tot geen tijd over voor elkaar. Emotioneel groeiden we dus steeds verder uit elkaar.

Achteraf gezien was het dan ook niet vreemd dat hij deze behoefte op een gegeven moment bij een ander ging zoeken. Eigenlijk deed ik dat zelf ook. Ik ging regelmatig met vriendinnen op stap en uit eten om even mijn gal te spuwen over mijn man. Daar heb ik nooit iets achter gezocht; dat deden wel meer vrouwen, toch? Blijkbaar deed mijn ex dat ook, maar dan bij een andere vrouw. In plaats van lichamelijke momenten deelden ze andere intieme momenten.

Ik denk wel dat hij op een bepaald moment verliefd op haar is geworden. Hij heeft dat nooit toegegeven, maar niet heel lang na onze scheiding kregen ze een relatie. In de goede gesprekken met haar kon hij zijn emotionele behoefte bevredigen, zo vertelde hij mij later. Dat schepte een stevige band tussen hen beiden en groeide uit tot een relatie. Eigenlijk net zoals wij vroeger begonnen waren.

mediationenscheiding.nl-Emotionele intimiteit is minstens zo belangrijk in een relatie als lichamelijke intimiteit-afbeelding2

Maar waarom was hij mij emotioneel ontrouw geworden?

Natuurlijk heb ik er lang over nagedacht wat de redenen waren waarom mijn ex mij emotioneel ontrouw was. (Ook om diezelfde fouten later in een nieuwe relatie te kunnen voorkomen.) De laatste jaren was er steeds minder genegenheid, intimiteit en vertrouwen tussen ons. We waren puur praktisch bezig in onze relatie. Waar het aan ontbrak was een diepe, pure vorm van communicatie. (Lees hier artikelen over communicatie.)

Emotionele ontrouw hoeft ook geen reden te zijn om uit elkaar te gaan. Je verhaal doen bij iemand anders dan je eigen partner is soms gewoon nodig. Zolang er ook tussen beide partners een gezonde, open communicatie is. En dat was precies waar het bij ons aan ontbrak.

Hadden we de scheiding dan toch nog kunnen voorkomen?

Ook deze vraag heeft oneindig vaak door mijn hoofd gespookt. We zijn onze relatie indertijd begonnen als goede vrienden die later ook meer voor elkaar begonnen te voelen. In het begin konden we urenlang met elkaar praten. Hierdoor werd onze band steeds sterker; dat kan ik me nog goed herinneren.

Een goede relatie heeft onderhoud nodig, om die onderlinge band van vertrouwen, veiligheid, vriendschap en begrip sterk te houden. Ergens onderweg zijn we dat vergeten. We hebben de ‘rode stoplichten’ op onze relatie-reis gemist, zo noemde mijn relatietherapeut Jan dat. Tot we op het punt kwamen dat het niet meer te redden was. Er was te veel beschadigd; het vertrouwen was weg.

mediationenscheiding.nl-Emotionele intimiteit is minstens zo belangrijk in een relatie als lichamelijke intimiteit-afbeelding3

Een wijze les

Ergens onderweg op onze relatie-reis zijn we gestopt met het naar elkaar toe delen van onze emoties en problemen. Er ontstond een emotionele afstandelijkheid binnen onze relatie. Misschien, als ik op dat punt had ingegrepen (het ‘rode stoplicht’ wél had opgemerkt), waren we nu nog steeds bij elkaar. Het gebrek aan intimiteit en genegenheid is er langzaam ingeslopen. Door het verdwijnen van onze onderlinge band van vertrouwen, veiligheid, vriendschap en begrip. Ik kan er nu nog steeds mijn vinger niet op leggen hoe dat toch heeft kunnen gebeuren.

Achteraf gezien, is het altijd makkelijk praten, maar als ik toen had gemerkt dat ik liever mijn problemen vertelde aan iemand anders dan aan mijn eigen partner (mijn vriendinnen) had ik misschien op tijd aan de bel kunnen trekken. Als we toen waren gaan werken aan onze communicatie was het nooit zover gekomen. Natuurlijk was het hard werken geweest om onze relatie weer op het goede spoor te krijgen maar ik ben ervan overtuigt dat ons dat gelukt zou zijn. Zeker met de Relatie-APK van Jan waar we tijdens onze scheidingsprocedure over hoorden.

Het is een wijze les die ik hieruit geleerd heb. Emotionele intimiteit is minstens zo belangrijk in een relatie als lichamelijke intimiteit!

Meer weten?

Heb je vragen over emotionele intimiteit of de basisbehoeften van een succesvolle relatie? Maak gebruik van ons gratis vragenuurtje. Dan kunnen we je waarschijnlijk al een eind op weg helpen.

Wil je meer lezen over relaties, mediation of scheiden? Schrijf je hier dan in voor onze Nieuwsbrief. Dan blijf je helemaal uptodate.

8 + 2 =

Gratis en vrijblijvende adviesafspraak:

Wil je een vrijblijvende en gratis eerste afspraak maken? Met direct advies, afgestemd op jouw eigen specifieke situatie? Bel of whatsapp dan met 06 2128 0000 voor een afspraak.

Telefonisch of videobellen dagelijks Vragenuurtje:

Gratis elke dag een vragenuurtje over relatieproblemen of echtscheiding.
Klik HIER voor meer informatie.

Meer artikelen in de categorie Belastingen:

Lees HIER meer artikelen in de categorie Relatie.

De laatste 12 artikelen uit ons blog:

Open chat
Kan ik je helpen?
Hallo, kan ik je helpen?
Heb je een vraag of wil je een afspraak maken?
Ik help je graag.