BLOG:

Relatieproblemen door stress en burn-out?
Of stress en burn-out door Relatieproblemen?

mediationenscheiding.nl-Relatieproblemen door stress en burn-out of stress en burnout door Relatieproblemen

Geschreven door: Jan

Jan is jurist en psycholoog. Werkzaam als relatietherapeut - mediator - scheidingsspecialist. Gespecialiseerd in het voorkomen en oplossen van vechtscheidingen.

1 december 2020

Relatieproblemen door stress en burn-out? Of stress en burn-out door relatieproblemen?

Relatieproblemen door stress ontstaan vaak niet zo maar. Veel mensen denken dat een burn-out gerelateerd is aan stress op het werk. Maar in veel gevallen is dit slechts een onderdeel of een kleine factor van het probleem. Een burn-out ontstaat door veelal de combinatie van fysieke en emotionele stress. Relatieproblemen of een scheiding kunnen de druppel zijn die de emmer laten overlopen.

In dit artikel leggen we uit dat je relatieproblemen kunt krijgen door stress of burn-out, maar dat je ook stress of een burn-out door relatieproblemen kunt krijgen. Door de oorzaak van de stress te achterhalen, is het eenvoudiger om ook een passende oplossing te vinden. Voorkom een burn-out of verminder jouw stressgevoel door jouw stress of relatieproblemen aan te pakken.

Relatieproblemen door stress

Als eerste willen we de relatieproblemen door stress bespreken. Wanneer je jong bent, studeert en een leven opbouwt, weet je over het algemeen vrij zeker hoe je toekomst eruit moet zien. Wat daar in elk geval niet bij bedacht wordt, zijn lange werkdagen, weinig vrije tijd en moeheid. De realiteit is echter dat velen hiermee worstelen. Om een goede relatie te hebben, is het van belang dat je veel tijd voor elkaar hebt. Echter, door de drukte van iedere dag, is het bijzonder lastig geworden om simpelweg tijd voor elkaar te hebben.

Ook biedt werkstress nou niet bepaald een geweldig ingrediënt om een stabiele relatie op te bouwen of te verbeteren. Zo kan werkstress ervoor zorgen dat je prikkelbaarder bent, dat je vaker last hebt van hoofdpijn, of meer vermoeid bent geraakt. Mocht je toch ergens tijd weten te maken om te investeren in je partner, ben je door dit soort klachten toch niet helemaal mentaal en emotioneel beschikbaar.

Hoe langer dergelijke situaties duren, des te meer je uit elkaar groeit.

Stress door relatieproblemen

Een romantische relatie is de meest hechte relatie die je hebt met een persoon. Dit is een unieke relatie waar je heel jouw hart en ziel kunt uitten. Wanneer deze relatie op een gegeven moment gaat wankelen, kan een stabiele factor uit jouw leven opeens een stuk onzekerder lijken. Dit kan gepaard gaan met heel wat stress.

Ruzies vreten namelijk energie, energie die je vervolgens niet meer hebt voor jouw dagelijks bestaan. Hierdoor kun je bijvoorbeeld minder goed dagelijkse (werk)taken uitoefenen, wat weer zorgt voor extra spanningen. Stress kan een domino-effect hebben. Wanneer één deel van jouw leven stressvol is, is dit direct te merken in andere facetten van jouw leven.

De stress kan ontstaan door ruzies en onenigheid. De een probeert dan zo goed mogelijk ruzies te vermijden, maar loopt zo iedere dag op eieren. Het gevolg hiervan is dat je jouw gefrustreerde gevoelens gaat ophopen. Dit kan extra stressvol zijn op jouw lichaam.

Ook kan er stress ontstaan bij relatieproblemen omdat je bang bent jouw stabiele factor in jouw leven kwijt te raken. Hierdoor kun je een zodanig verlammend gevoel ervaren dat je door deze stress niet meer weet wat je moet doen.

Stress werkt ook in dit geval als een vicieuze cirkel. Door relatieproblemen kun je stress gaan ervaren en door deze stress kunnen er weer relatieproblemen ontstaan. Je bent doordat je gestrest bent, extra prikkelbaar of juist moe en minder gezellig. De een vuurt het ander aan en het kan lastig zijn om uit deze situatie te komen.

mediationenscheiding.nl-Relatieproblemen door stress en burn-out of stress en burnout door Relatieproblemen-foto3

Scheiding of uit elkaar gaan door stress

Tot de dag kwam dat je partner meedeelt dat hij of zij gaat vertrekken. Hij of zij wil niet meer samenleven met een partner die er nooit is (fysiek of mentaal) Feitelijk heb je jarenlang de signalen genegeert, de ‘rode stoplichten’ op je relatie-reis gemist, jarenlang het stemmetje genegeerd dat het anders moet, of heb je gewoonweg niet de kracht gehad de veranderingen aan te brengen.

Het kan ook zijn dat feitelijk beide partijen helemaal geen scheiding willen, maar dat de koek gewoon op is. Dat je dermate veel frustraties hebt gekend dat het lijkt alsof het nooit meer goed gaat komen. Eigenlijk heeft stress dan de regie over beide levens overgenomen.

Stress, burn-out door scheiding of stoppen van een relatie

Scheiding is een verlies van een enorm belangrijke relatie in jouw leven. Een scheiding kan in sommige gevallen zorgen voor een opluchting, maar het gemis van deze vorm van een relatie kan voor veel stress zorgen. Vergeet ook niet het hele proces van de scheiding. Niet alleen wen je aan een leven zonder de ander, ook kan tijdens de procedure heel wat narigheid omhoog komen.

Zo valt bijvoorbeeld niet alleen jouw partner weg, maar ook een vriendengroep en kunnen er nare dingen over je de rondte gaan. Dit is een stressvolle situatie. Niet voor niets dat een burn-out bij veel mensen na een scheiding naar boven komt. Er gebeurt zoveel op emotioneel gebied, dat dit jouw fysieke leven en werk kan aantasten. Wanneer dit allemaal te veel wordt, komt een burn-out gauw om de hoek kijken.

Een scheiding moet daarom nooit te licht genomen worden. Het is een soort afscheid naar een belangrijke relatie in jouw leven. Jouw leven wordt ineens heel anders en dit kan een angstig gevoel met zich meebrengen.

mediationenscheiding.nl-Relatieproblemen door stress en burn-out of stress en burnout door Relatieproblemen-foto2

Relatieproblemen oplossen, scheiding voorkomen

De beste manier om relatieproblemen op te lossen of een scheiding te voorkomen, is de oorzaak van de problematiek te vinden. Wat is de reden dat er ruzie ontstaat of op welke vlakken botsen jullie met regelmaat? Door de oorzaak te vinden, kan er namelijk een oplossing worden gezocht. Veel voorkomende relatieproblemen zijn als volgt:

– Persoonlijke verschillen

Natuurlijk kun je nooit voor de volle 100% met iemand op één lijn zitten, maar het is wel belangrijk dat jullie voor het grootste gedeelte hetzelfde denken en dezelfde waarde achten. Persoonlijke verschillen die gegrond zijn op traditie, religie of denkwijze, kunnen moeilijk te veranderen zijn.

Het is de kunst om elkaar in ieders waarde te laten en ondanks deze persoonlijke verschillen, genoeg gelijke grond te vinden. Zijn er echter te veel persoonlijke verschillen, dan is het belangrijk om te herontdekken wat de eerste aantrekking naar elkaar werkelijk was.

– Veranderingen

Is jouw partner niet meer dezelfde persoon als hij/zij vijf jaar geleden was? Natuurlijk niet, blij toe! Iedereen verandert in zijn leven. Door groei en ontwikkeling kan iemand flink veranderen. Is de verandering moeilijk voor jou te bevatten of is degene op belangrijke gronden verandert? Dan kan dit zorgen voor flink wat problemen binnen de relatie. Hierbij kan een goede communicatie tussen jullie beiden uitkomst bieden.

– Stress op het werk

Het is een feit dat niemand gezelliger wordt door stress. Door stress op het werk, kan jouw partner niet alleen kortaf of prikkelbaar zijn, ook jouw behoeftes kunnen over het hoofd worden gezien. Stress op het werk kan de oorzaak zijn van veel onenigheden en ruzies.

Relatieproblemen oplossen = stress verminderen

Wanneer relatieproblemen de oorzaak van jouw stress is, doe je er goed aan om deze op te lossen. Niet alleen om stresslevels te laten dalen, maar ook om zo een scheiding te voorkomen.

Hoe kun je jouw relatieproblemen oplossen en hierdoor stress verminderen? Wij hebben de oplossingen op een rijtje gezet:

 • Oorzaak aanpakken
  Weten jullie precies wat de oorzaak van de problemen zijn? Zijn dit veranderingen, persoonlijke verschillen of zijn het stressvolle werksituaties? Door de oorzaak te herkennen, kun je een oplossing vinden. Persoonlijke verschillen kun je natuurlijk niet direct veranderen, maar inzicht in elkaars visies krijgen kan veel problemen verlichten.
 • Werkdruk verlagen
  Komen de problemen vooral voort uit problemen en stress op het werk? Hebben jullie hierdoor te weinig aandacht voor elkaar en daarom juist onenigheid? Probeer dan de werkdruk te verlagen. Zo verminder je niet alleen de stress op het werk, maar ook de kans op een burn-out.
 • Communicatie
  De meeste problemen tussen koppels ontstaan door een slechte communicatie tussen beiden. Een ruzie kan bijvoorbeeld compleet onnodig zijn wanneer er duidelijk was gecommuniceerd. Jouw relatieproblemen los je niet op door alles voor je te houden om de rust maar te bewaren.
  Wees open naar elkaar in de communicatie. Zorg voor een open gevoel naar elkaar dat je alles kunt vertellen, ook wanneer het minder leuk is. Wanneer je goed met elkaar kunt communiceren, zul je al gauw merken dat de relatieproblemen snel verdwijnen.
 • Hulp inschakelen
  Wanneer de relatie voor beiden belangrijk is, maar jullie er samen niet meer uitkomen, is het slim om hulp in te schakelen. Door professionele hulp in te schakelen, kunnen jullie elkaar beter leren begrijpen, weer dichter naar elkaar komen en handvatten ontvangen om beter met elkaar om te gaan. Een relatietherapeut zoals Jan kan jouw relatie uit de modder trekken en jullie beiden een spiegel voorhouden. Samen komen jullie achter de oorzaken van jullie relatieproblematiek en kunnen er oplossingen worden gevonden. Is jullie relatie jullie veel waard, willen jullie niet uit elkaar, maar komen jullie er momenteel niet uit? Wees dan niet bang om aan de bel te trekken voor hulp. Hoe eerder, hoe beter en gemakkelijker het is. Relatieproblemen en scheiding kunnen voor heel wat stress in jouw leven zorgen. Het grootste nadeel van stress is dat het alles beïnvloed. Je kunt stress ervaren door relatieproblemen en juist door deze stress meer relatieproblemen krijgen. Wees eerlijk tegenover jezelf waar de stress door komt en wat de oorzaak is van de problemen van de relatie. Samen kunnen jullie naar een oplossing zoeken om elkaar weer te vinden. Vraag hier een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek aan.
 • Neem de regie!
  Boosheid, verdriet, onmacht en schaamte kunnen je gevoelens beheersen. Ook je gevoel van eigenwaarde kan een deuk(je) oplopen. Het wordt nu echter tijd dat je zélf de touwtjes in handen neemt. Alle keuzes, of het nu om je emoties, gezondheid, financiën of sociale contacten gaat, jij hebt daar zelf de verantwoordelijkheid voor.Als je het moeilijk vindt er zelf uit te komen, kun je een professional inschakelen die jou begeleidt bij het oppakken van jou leven. Wij helpen jou graag verder!

Hulp bij burn-out en stress

Het structureel oplossen van relatieproblemen, stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kun je op onze hulp rekenen. Onze psycholoog / relatietherapeut is helemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door zijn jarenlange kennis en ervaring kan hij samen met jou werken aan jouw herstel.
Van het resultaat van onze 1-op-1 relatiecoaching heb jij je leven lang plezier!

Wil je meer over relatietherapie, mediation of scheiden lezen?
Schrijf je hieronder in voor onze Nieuwsbrief.  Dan blijf je helemaal uptodate.

Schrijf je hier in voor onze Nieuwsbrief.

De laatste 12 artikelen:
Het onterfde kind

Het onterfde kind

B L O GHet onterfde kindHet onterfde kindIn steeds meer testamenten is sprake van onterving van een kind. Bijvoorbeeld...

Bijzondere huwelijkse voorwaarden

Bijzondere huwelijkse voorwaarden

B L O G  -  K O R TBijzondere huwelijkse voorwaardenBijzondere huwelijkse voorwaarden“Ik wil graag in de huwelijkse...

Corona en alimentatie

Corona en alimentatie

B L O G  -  K O R TCorona en alimentatieCorona en alimentatieMinder inkomenNog steeds bevinden wij ons midden in de...

Scheiden is rouwen

Scheiden is rouwen

B L O G  -  K O R TScheiden is rouwenScheiden is rouwenOf je nu de verlater of de verlatene bent, een scheiding brengt...

0 reacties

Open chat
Kan ik je helpen?
Hallo, kan ik je helpen?
Heb je een vraag of wil je een afspraak maken?
Ik help je graag.